Subscribe:

Pages

Wednesday, 12 September 2012

I Become A Trader

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..

Bila dah habis belajar, masa terluang pun banyak..dengan kerjanya yang tak dapat lagi..sepanjang menganggur ni ape je kerja yang dibuat..pagi bangun tido tu g makan..pastu ambik adik kat sekolah..pastu balik makan..malam pun makan..pastu tidur..online jangan cakap la..hampir 20 jam laptop sentiasa on..nasib baik tak meletup je laptop ni..guna seguna2nya..

Masa terluang ni kalau tak diisi dengan benda yang berfaedah amatlah rugi..dalam masa duk online tu terasa macam nak buat bisnes online..duk fikir2 bisnes apa yang nak dibuat tiba2 teringat kat mainan benda ni..memang takde pengalaman la main benda ni..cuma pernah tengok kawan je main masa kat UTHM dulu..apa lagi terus la search kat google..belajar cara nak main..tak sampai sehari belajar terus daftar dan masukkan modal..untuk permulaan ni hanya main dengan modal kecil dulu..letak modal yang minimun..bila keyakinan dah bertambah nanti baru la letak modal yang besar..baru boleh main dengan lot besar..sekarang ni masih lagi dalam mode percubaan..risiko rugi tetap ada tapi untuk main benda ni kena la berani mengambil risiko..bila rugi cuba lagi..belajar dari kesilapan..dan satu lagi jangan tamak..

Ni la mainan tu..Forex..kalau nak daftar dan bermain bersama-sama sila ke laman web instaforex..mana tahu nanti kita boleh bertukar2 signal dan pendapat..akhirnya saya sudah menjadi seorang trader forex..walaupun masih lagi tak sampai seminggu tapi boleh la untuk mengisi masa lapang..


Saturday, 8 September 2012

Bukit Tebuk Terowong Bersejarah

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..

Bukit Tebuk  cukup sinonim dengan penduduk negeri Terengganu khususnya penduduk daerah Dungun pada suatu masa dahulu. Bukut Tebuk ini merupakan salah satu tempat yang telah diwartakan sebagai tempat bersejarah di Dungun Terengganu. Bukit ini telah ditebuk untuk dibuat terowong laluan kereta api pada suatu masa dahulu. Sebab itulah ianya dikenali sebagai Terowong Bukit Tebuk. Lokasinya terletak di Kampung Nibong Kubur.

Terowong Bukit Tebuk pada suatu ketika dahulu (Sumber : Google)

Terowong Bukit Tebuk ini dibina pada tahun 1935 dan siap pada tahun 1936 dan digunakan sebagai laluan kereta api mengangkut bijih besi dan pelombong dari Bukit Besi ke pelabuhan Sura Gate yang terletak di Pantai Teluk Lipat. Laluan kereta api ini telah dihentikan operasinya sekitar tahun 1970an selepas lombing bijih besi di Bukit Besi ditutup. Namun terowong ini masih digunakan lagi pada maa sekarang cuma fungsinya sahaja yang telah berbeza. Penduduk sekitar menjadikan terowong ini sebagai laluan alternatif untuk ke jalan utama Kuantan - Kuala Terengganu bagi mengelak kesibukkan di pusat bandar dan juga laluan penduduk untuk ke Bandar Dungun.

Tinjauan penulis pada Hari Raya Aidilfitri yang lepas mendapati salah satu tempat yang telah diwartakan sebagai tempat bersejarah di Terengganu ini bagaikan terabai tanpa penjagaan dengan sampah sarap yang dibuang oleh pihak yang tidak bertanggung jawab. Kawasan bersejarah ini perlulah dijaga kerana Terowong Bukit Tebuk inilah satu-satunya terowong yang menjadi laluan kereta api yang mengangkut bijih besi dan pelombong pada suatu ketika dahulu dan masih kekal hingga kehari ini walaupun lombong bijih besi sudah lama ditutup.

Penulis bergambar kenangan di Bukit Tebuk

Rakan penulis yang ketika itu turut bersama penulis melawat kawasan ini juga melahirkan pendapat yang sama. Beliau yang juga merupakan seorang pelancong dari Selangor amat teruja apabila melawat kawasan ini. Beliau yang telah beberapa kali melancong ke Terengganu namun baru mengetahui wujudnya Bukit Tebuk ini terus membuat keputusan untuk melawat kawasan ini dan ternyata kawasan ini mempunyai daya tarikan yang tersendiri.

Bukit Tebuk sekarang dalam mode hitam putih

Masih ramai yang tidak menyedari kewujudan tempat bersejarah ini. Tidak terkejut sekiranya penduduk negeri Terengganu khususnya penduduk daerah Dungun sendiri tidak mengetahui sejarah Bukit Tebuk ini. Oleh itu pihak berkenaan perlu menggiatkan lagi promosi supaya Bukit Tebuk ini dikenali dan dikunjungi ramai terutama pencinta sejarah.


(Oleh : Mohd Firdaus Bin A Wahab 8/9/2012)

Wednesday, 1 August 2012

Tawaran Kemasukan ke Program Sarjana / Doktor Falsafah UTHM

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..


Alhamdulillah dapat tawaran sambung belajar ke peringkat sarjana / PHD di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia, Batu Pahat Johor..perasaan sekarang berbelah bahagi..rasa macam nak sambung terus je ni..memandangkan posting yang tak tahu bila ni baik sambung terus je..bukan posting je, interview pun tak tahu bila..bila la nak dapat jadi cikgu ni..kalau boleh nak dapat gelaran doktor dalam masa yang masih muda..hehe..tapi bila fikir2 balik rasa macam malas la pulak nak sambung..nak kena rehatkan otak yang masih belum rehat sepenuhnya..lagi pun tahun depan plan nak kahwin..kena cari kerja lain dulu la sementara nak tunggu posting ni..apa2 pun lepas raya ni baru buat keputusan nak sambung ke tidak..raya nanti jemput2 datang rumah ye..selamat berpuasa..

Sunday, 29 July 2012

Lagu Melayu paling Best Setakat Ini..

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..

nak share 1 lagu best ni..memang best la..tak boring pun dengar banyak kali..bukan budak-budak je yang suka lagu ni..orang tua pun ada yang suka jugak..nak tau lagu apa sila la tengok video youtube kat bawah ni..siyess memang best..tak rugi kalau dengar..5 bintang lagu ni..hehe..moh le kite layan..


 amacam??best kan lagu ni..

Thursday, 26 July 2012

Kata-kata Hikmah Dari Legenda

"When we stand together as a family, we can achieve great things"
(Kenny Daglish)     

"You must believe that you are the best and then make sure that you are"
(Bill Shankly)

Tuesday, 24 July 2012

Malaysia 1 - 2 Arsenal

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..

Gol dijaringkan oleh :
Malaysia : Azmi Muslim 45'
Arsenal : Eisfeld 84', Aneke 89'

tengok corak permainan Malaysia tadi ingatkan dah boleh menang dah tapi Arsenal tiba bangkit pada saat2 akhir untuk menjaringkan 2 gol pada saat2 akhir permainan..corak permainan Malaysia agak cun juga la malam ni..dah boleh nak bersaing dengan Arsenal..perlawanan yang agak menarik juga malam ini..apa2 pun walaupun kalah tahniah Harimau Malaya sebab beri saingan sengit perlawanan menentang Arsenal malam ni..

Saturday, 21 July 2012

Kembali Bekerja

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..

Alhamdulillah dah masuk hari kedua kita berpuasa di bulan Ramadhan ni..Bulan Ramdhan bulan penuh keberkatan..hari kedua berpuasa bermakna dah masuk hari kedua bekerja..tapi bukan nak kerja sangat pun..cuma nak menolong kawan kat kedai untuk mengisi masa lapang disamping juga untuk menguatkan otot dan mengisi poket yang semakin kosong..hehe..kerjanya hanya angkat makanan2 beku yang dibekalkan ke tauke2 bazar ramadhan berdekatan..tapi masa kerjanya agak lama..dari pukul 8 pagi sampai 6 petang..masa tu tak dapat la nak online..dah balik kerja baru boleh online..pastu malam pula tidur awal..semalam sebelum pukul 10 dah tidur dah..mungkin disebabkan 1st day puasa tidur tak cukup..dan mungkin juga keletihan yang amat sangat sebab agak dah lama tak kerja..dah 3 tahun tak kerja..sekarang kena aktifkan badan balik..lemak2 kemalasan yang berkumpul kat badan ni kena dinyahcaskan secepat mungkin..
ok2..nak bersiap sedia untuk berkerja pula ni..


SELAMAT BERPUASA SEMUA
JANGAN PONTENG PUASA YE

Friday, 20 July 2012

Salam Ramadhan Mubarak

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..

niat puasa..

dikesempatan ini saya ingin mengucapkan selamat berpuasa di bulan Ramadhan Al Mubarak kepada semua yang menjalani ibadah puasa..
Terawih dan Sahur jangan lupa ye..
Berbuka berpada-pada..
kawal nafsu makan tu..
bulan puasa ni la bulan untuk kita berjimat cermat..
kalau bulan biasa sehari makan RM 10..
bulan puasa ni jadikan lah sehari makan RM 5 atau kurang..

"Jika datang Bulan Ramadhan,
maka akan terbuka pintu Syurga,
tertutup pintu Neraka dan syaitan-syaitan akan dibelenggu dirantai"
(Hadis Riwayat Muslim)


SELAMAT BERPUASA
MAAF SEKIRANYA ADA MEMBUAT KESALAHAN

Wednesday, 18 July 2012

Dulu Boring..Sekarang Tak Boring Lagi Dah..

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..

sebelum ni kalau time drive je drive laju2 walaupun kereta tak laju tapi tetap rasa macam laju..boring punya pasal,pedal minyak tetap ditekan sampai ke lantai..time jalan jauh punya la bapak boringnye..kena pulak time jalan jauh drive sorang2 je..lagi la tersangat boring..lalu jalan bukit Grik..pastu lalu pula jalan Muadzam Shah..sebahagian besar perjalanan dikelilingi oleh hutan2 dan pokok kelapa sawit..permandangan yang hijau menyegarkan mata..

setelah berfikir semasak-masaknya sampai hangit macam mana nak hilangkan boring ni, maka berlakulah satu pembaziran yang teramat dasyat ketika diri sendiri diambang kemelesatan ekonomi akibat pokok anggur yang ditanam tidak membuahkan hasil..maka terpasang la woofer rambut terpacak ni atau nama sebenarnya Woofer Mohawk Silver 12 inci..siap dipasang sekali dengan monoblock yang disaat ini lupa jenama apa, speaker Mohawk 6.5 inci, Caliber pre amp, Sony DVD Player dan JBL Tweeter..pastu balik rumah dengan poket kosong..malam tu sebelum tidur mula la duk fikir membazir je aku pasang benda ni..hehehe..

giler bersepah dalam bonet kereta..hahaha..camni la sepahna dari dulu sampai sekarang..

hasilnya sekarang drive kereta dah tak macam dulu..dah pandai drive slowly..kalau dulu ke bandar hanya ambik masa 20 minit, tapi sekarang kalau tak cukup masa setengah jam maknanya tak sampai lagi la ke bandar tu..nak jalan jauh pun dah tak boring macam dulu..masuk je dalam kereta buka volume sekuat yang boleh mengeggarkan side mirror kereta dan drive kereta dengan kepala yang bergoyang-goyang..marilah bergoyang (ulang 2 kali macam kalu apa ntah..hehe)..dah macam disko pun ada cuma lampu kelip-kelip je yang takde..hehehe..lepas ni kalau pokok anggur dah membuahkan hasil, kalau boleh nak upgrade letak 1 lagi woofer biar body kereta pulak yang bergegar..hahahaha..

macam ni la bila sesuatu benda dah menjadi kegilaan..walaupun duit cukup2 makan namun tetap juga berusaha untuk menghabiskannya..ada sorang orang muda tu cakap masa ada duit ni la kita habiskan..dah takde nanti kita cari la balik..hehehehe

Monday, 16 July 2012

Terengganu Juara Sukma dan Ahad Cuti Umum Untuk Negeri Terengganu..

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..

sukma sudah melabuhkan tirainya..seperti yang dijangka Terengganu mempertahankan kejuaraan keseluruhan sukma untuk keli keempat berturut-turut dengan 62 Emas, 24 Perak dan 31 Gangsa jauh meninggalkan Selangor ditangga kedua dan Pahang ketiga..dan seperti yang dijangka juga hari ahad bersamaan 22 Julai 2012 sudah diumumkan sebagai hari cuti umum untuk seluruh negeri Terengganu..



Terengganu Hanelang..
memang nelang..

Renungi kata2 Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..


Renungi kata2 Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat yg zuhud. Menteri Besar Kelantan.

"BILA KITA SUSAH, kadang-kadang orang benci pada kita. Pada masa itu, kita lebih rapat dengan Allah. Sebab tu orang susah merupakan orang yang rapat dengan ALLAH SWT.
Kerana itu, saya sangat-sangat gembira jika dapat duduk bersama dengan orang-orang yang susah yang DOA MEREKA LEBIH MUDAH DITERIMA kerana rapatnya mereka dengan ALLAH SWT."
LIKE&SHARE ✔

Saturday, 14 July 2012

My Favourite Band / Artist

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..

My favourite band..layan habis..

1. of course la band legend..The Beatles..John Lennon, Paul Mccartney, George Harrison, Ringgo Starr..legends2..

2. sape lagi kalau bukan Weezer..

3. next, Green Day..

4. next, Coldplay..

5. next, Sum 41..

6. after that, The Strokes..

7. and then, My Chemical Romance..

8. and finally selepas 6 band kat atas ni band orang putih, ada juga band dari Malaysia..yeah..Butterfingers..

ni la antara yang ter favourite..ada lagi band2 lain yang favourite tapi tak selalu layan macam band atas ni..yang atas ni boleh dikatakan memang setiap hari dengar la..lagunya memang syok..ada yang keras..ada yang lembut..dan ada yang sedan-sedan saja..

apa??justin bieber..sorry..tiada sikit pun terdetik dihati nak minat justin bieber..takde dalam senarai pun..hehehe..

Wednesday, 11 July 2012

Rindunya Nak Jadi Cikgu Kembali

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..

setelah hampir sebulan menamatkan kerjaya sebagai guru pelatih di Sekolah Menengah Vokasional Butterworth, diriku masih lagi menjadi penganggur terhormat..perasaan rindu nak mengajar masih lagi menebal tatkala memikirkan pengalaman dan memori indah semasa di sekolah..semangatku untuk mengajar masih lagi berkobar2..berkobar-kobar..berkobar-kobar..giler skema ayat..hahaa

Ya Allah bantulah hamba Mu ini..cepatkan lah proses interview dan posting kami..jika aku memang dah ditakdirkan untuk menjadi seorang guru, permudahkanlah segala urusanku..jika sebaliknya, aku berserah pada Mu..bantulah aku untuk mencurahkan bakti kepada agama dan masyarakat..sesungguhnya Engkau yang mengetahui segalanya..Amin..

 Guru pelatih bersama pengetua, penolong kanan dan ketua2 bidang..

 barisan guru pelatih SMVBw..dalam banyak2 kumbang terselit sekuntum bunga..

ini pula kumbang dikelilingi oleh bunga2..

sekarang kena mencari kerja sementara menunggu posting yang entah bila..harapan sebelum puasa ni dah dapat kerja..so sape2 ade keje yang nak di rekemen kan boleh PM..taknak lah jadi penganggur lama sangat..tersangatlah boring..hari2 duk menghadap laptop je..dah jadi macam anak dara zaman dahulu tak kuar rumah..anak dara sekarang ni ramai yg kuar rmh..hehe

sebelum nak tutup entri ni jom la kita berhibur dulu..
lagu yang terpilih kali ini adalah : baca la sendiri kat bawah tu..


sekian terima kasih..

Monday, 9 July 2012

Rokok dijangka lebih mahal



KUALA LUMPUR - Harga rokok negara ini dijangka naik selepas negara-negara anggota ASEAN bersepakat mengeluarkan produk berasaskan tembakau daripada senarai dalam perjanjian perdagangan Kawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA) menjelang tahun 2015.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, kenaikan harga rokok tidak dapat dielakkan apabila urus niaga import dan eksport tembakau akan dikenakan cukai lebih tinggi.

Menurutnya, tindakan tersebut juga bertujuan mengawal penjualan tembakau dalam kalangan negara-negara anggota serantau.

"Ia merupakan salah satu langkah ASEAN menurunkan kadar merokok dalam kalangan perokok dan meningkatkan kesedaran mereka terhadap amalan gaya hidup sihat," katanya.


sumber : kosmo

rokok makin lama makin mahal..perokok pula makin lama makin bertambah..perokok2 di luar sana jom la kita berhenti merokok..sekarang hampir memasuki bulan Ramadhan dah..kita akan berpuasa selama sebulan untuk yang beragama islam..kalau masa siang kita boleh untuk tidak merokok mungkin malam pun kita boleh teruskan untuk tidak merokok..tak larat dah nak tanggung rokok ni..kalau sekarang RM 10.00 sekotak..akan datang tak tahulah berapa harganya..jalan yang senang adalah berhenti merokok..bukan senang nak berhenti tapi dengan keinginan dan azam yang kuat disamping mendapat dorongan dan sokongan dari sahabat2 dan keluarga insyaAllah semuanya akan menjadi mudah..

KATAKAN TAKNAK MEROKOK atau KATAKAN TAKNAK ROKOK MAHAL

Sunday, 8 July 2012

Hahaha..this make me wanna laugh so hard.

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..

sebagai penyokong Liverpool tegar sejak dari kecik lagi terasa nak gelak guling2 la tengok gambar ni..

daddy oh daddy..why u wearing me this jersey..i dont like it..and i'll never walk alone..
YOU'LL NEVER WALK ALONE KID!!


Manchester United Fan jangan marah..

sorry english gua tak dapat A masa SPM..cukup2 makan je..tapi tetap nak taip english jugak sikit2..so kalau ada kesalahan tatabahasa tu harap maafkan lah ye..hehehe

Friday, 6 July 2012

Pulau Dayang Bunting

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..

tengah asyik duk tengok gambar masa melancong kat Pulau Langkawi bulan Februari yang lepas terjumpa pula gambar pulau kat sekitar Langkawi ni..namanya Pulau Dayang Bunting..Pulau Dayang Bunting adalah salah satu pulau di sekitar Pulau Langkawi yang menjadi tempat kunjungan ramai pelancong dalam dan juga luar negara..amat rugi sekiranya anda ke Langkawi namun tidak singgah ke Pulau Dayang Bunting ini..ini adalah antara tempat-tempat yang menarik di malaysia..so apa lagi..pergilah melancong..cuti-cuti malaysia..

namun tahukah anda kenapa pulau ini dinamakan Pulau Dayang Bunting?tengok gambar kat bawah ni..gambar ini diambik sendiri ye..bukan copy paste atau minta dengan pakcik google dan atuk yahoo..


Pulau ini mendapat nama daripada kisah gergasi saksi yang bernama Dayang Bunting..kat gambar tu jelas nampak seolah2 gergasi Dayang Bunting tengah tidur..jelas nampak seolah2 bahagian kepala,dada dan perut yang tengah bunting tak tahu la anak yang ke berapa..bahagian kaki juga nampak sebenarnya jika ditengok disebelah yang lain..sebab itu la pulau ini dikenali Pulau Dayang Bunting..

Antara tempat yang menarik di sini ialah Tasik Dayang Bunting dan Gua Langsuir..Gua Langsuir terletak di tengah perjalanan ke Tasik Dayang Bunting..Gua ini adalah akibat kesan hakisan ombak laut jutaan tahun lampau..Terdapat bentuk-bentuk tergantung iaitu stalagtik yang mempunyai pelbagai bentuk - lalu dinamakan langsuir.
Di tengah pulau Dayang Bunting pula terdapat tasik air tawar yang berkeluasan 3 padang bola sepak..Sebuah jeti telah dibina di tepian pulau Dayang Bunting untuk bot-bot pelancong singgah..Tangga-tangga dibina ke atas dan kemudian kemudian menurun ke bawah - jaraknya 1 km sahaja ..Sebuah pelantar dibina di tepi tasik dan disediakan jaket keselamatan dan bot berdayung dengan kaki untuk disewakan kepada pelancong..air tasiknya hijau jernih dan menimbulkan panorama yang menarik.

Rujukan : Wikipedia

Thursday, 5 July 2012

Bangunlah Dari Tidur Yang Panjang..

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..

agak lama dah membiarkan blog ni terabai sehinggakan sawang sudah memenuhi blog..sekarang perlukan masa untuk membersihkan blog daripada sawang2 yang bebas bergelumang dalam blog ni..bila dah tiada kerja ni terasa macam mahu kembali aktif menaip namun memikirkan kepala otak yang berserabut tahap gaban ni macam agak susah nak kembali aktif menaip..setelah 2 minggu habis belajar, sekarang adalah masa untuk mengformat kembali kepala yang penuh nga nota2 dan asigment..dah clear nanti baru boleh memikirkan sama ada mahu aktif menaip atau pun tidak..kalau aktif maknanya aktif lah..kalau tak aktif maknanya lagi bersawang la blog ni..cukup setahun kena upah cleaner untuk bersihkan blog ni..nanti siapa mahu jadi cleaner boleh la hantar tender ye..siapa yang datang dengan harga dan servis yang terbaik akan dipertimbangkan..

ok malas nak membebel panjang2..
idea tak datang mencurah ke ladang gandum lagi..
nah layan lagu Butterfingers ni..
kembali..kembali kepada peringkat pertama..
bla bla bla bla...
Butterfingers - 1000 tahun


sekian terima kasih..

Sunday, 15 April 2012

Selamat Pagi Cikgu 6 : 5S

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..


Tanggal 12/4/2012 adalah tarikh bersejarah bagi Sekolah Menengah Vokasional Butterworth (SMVBw) kerana telah selesai diaudit oleh MPC dan dianugerahkan sijil 5S. 
Satu pencapaian yang cemerlang bagi SMVBw setelah 4 bulan berpenat lelah melakukan aktiviti SISIH, SUSUN, SAPU, SERAGAM dan SENTIASA AMAL.
Markah yang diberikan juga amatlah tidak menghampakan iaitu yang tertinggi di bahagian utara setakat ini.
Satu kepuasan apabila hasil kerja kita diiktiraf dan ini menaikkan lagi semangat untuk menaburkan bakti sebaik mungkin di SMVBw ini sehingga tamat latihan mengajar yang tinggal lebih kurang 5 minggu lagi..
dan selepas ini boleh tumpukan sepenuh perhatian untuk sesi P&P sahaja..
dan juga boleh tidur dengan lenanya..

sekian terima kasih..

Sunday, 1 April 2012

Selamat Pagi Cikgu 5..

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..


Alhamdulillah dah 5 minggu berjaya menjalani latihan mengajar di SMV Butterworth..
dan setelah 12 hari kerja tanpa cuti akhirnya hari minggu ni boleh bersantai kembali..
kalau dulu bersantai kat pantai menaiki kuda hitam..
sekarang ni dah tukar naik kuda putih yang lagi besar dan kuat dari kuda hitam..
tapi kuda hitam masih lagi menjadi yang utama..hehe..

aktiviti 5s di sekolah pun dah memasuki fasa terakhir..
setelah diaudit secara tidak rasmi, rasanya dah 96% dah siap..
cuma ada sedikit penambahbaikkan yang perlu dilakukan..
audit yang seterusnya iaitu yang menentukan sekolah ni dapat ke tak sijil 5s ni adalah 12/4/2012,,
hari khamis tu merupakan hari yang penting bagi sekolah..
hasil penat lelah guru-guru dari bulan 1 sampai sekarang adakah membuahkan hasil??
kita tunggu dan lihat keputusannya macam mana..

minggu lepas juga berlangsung perlawanan bola sepak peringkat zon Butterworth di peringkat kumpulan dan telah dilantik sebagai kordinator di padang SMV Butterworth..
dalam kesibukkan membuat 5s, kena pula handle geng2 bola..
isnin sampai jumaat pergi sekolah pukul 7 pagi dan balik rumah hampir pukul 7 petang..
ini baru peringkat kumpulan..
peringkat saingan kalah mati akan bermula hari isnin 9/4/2012 hingga 13/4/2012..
seminggu lagi bakal lewat..
tapi apapun kerja yang dibuat dengan ikhlas dan happy, insyaAllah akan menjadi mudah dan enjoy..
letih tu memang tak dapat disangkalkan tapi kepuasan tu yang penting..

sekian sahaja untuk kali ini..
terima kasih..

Tuesday, 20 March 2012

Selamat Pagi Cikgu 4 : Sudah Selamat di Observe..

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..


Alhamdulillah syukur kehadrat Ilahi..
tanggal 20/3/2012 menjadi sejarah kecil dalam hidup..
akhirnya berjaya di observe latihan mengajar untuk kali pertama..
pensyarah yang observe adalah Haji Ashari bin Sikor..
guru pelatih yang pertama kena observe kat SMV Butterworth..
terasa melepaskan beban 200kN ke tanah..hehe..
hari ini mengajar amali mesin berkuasa..

rasa gementar tu memang ada la ketika di observe..
dengan perangai pelajar2 yang sebelum ini tak terkira nakalnya..
tapi hari ni tak macam hari2 yang sebelumnya..
pelajar agak memberi kerjasama yang memberangsangkan..
kalau dulu nakal tak ingat dunia..
hari ini baik pula seperti budak tak bersalah..
harap2 baiknya untuk selamanya..

selepas di observe pun ada lagi gementarnya..
gementar nak mendapatkan result..
takut kena hentam teruk2..
memang dah merasakan akan dihentam teruk2 sebab rasa mengajar tadi tak berapa nak ok sangat..
namun ku sangka hujan sampai kepetang, rupanya panas ditengah hari..
apa yang diimpikan tidak menjadi kenyataan..
pensyarah yang observe cakap dia puas hati dengan apa yang cikgu ajar..
cara demostrasi menunjukkan macam cikgu ni seorang cikgu yang terlatih..
pemantauan pun berjaya dibuat dengan ok..
komen dari pensyarah pun kurang yang negatif..
ada sikit yang kena perbetulkan dan tingkatkan..
dan yang paling teruknya adalah bahagian penulisan..
bahagian penulisan rancangan mengajar harian dan mingguan banyak kena betulkan..
nasib baik la pensyarah beri masa sampai hari khamis ni untuk betulkan..
kalau tak memang rendah la markah yang dapat..

dah setel bahagian observe, kena pula masuk balik bahagian 5s..
hari ni balik dari sekolah pukul 5.30 sebab buat 5s..
dan jap lagi pukul 8 malam akan ke asrama sekolah untuk buat 5s juga..
badan dah terasa letih tapi demi tanggungjawab akan digagahkan juga..
walaupun 5s kat asrama bukan tanggungjawab cikgu untuk minggu ni kerana untuk minggu ni guru pelatih tidak boleh diganggu untuk memberi ruang untuk observe..
dan esoknya pula dari pagi sampai petang akan ke Stadium Bertam untuk urus pertandingan olahraga peringkat negeri kalau tak silap..
untuk belajar, badan yang letih tak menjadi hal sangat..
asalkan memiliki keazaman yang tinggi..

ok tak nak dah berceloteh panjang..
nak bersiap g asrama la..
kembali lagi pada hari akan datang..
sekian terima kasih..

Sunday, 18 March 2012

Cuti Sekolah Sudah Habis..

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..

cuti sekolah sudah habis maka kesibukkan akan muncul sekali lagi..
sekarang ni pun agak busy menyediakan bahan-bahan yang akan diajar esok disamping membuat rancangan mengajar dan laporan harian semasa di sekolah..
masa cuti sekolah duk bercuti sakan..
dah habis cuti sekolah baru duk kalut nak siapkan semua..
al maklum la baru je habis belajar, so perangai masa belajar tu masih tak berubah..
bawa printer pulak toner lupa nak bawa..
sia-sia je bawa printer tapi tak leh nak guna..

kali ni tak nak membebel banyak-banyak..
banyak lagi kerja yang tak setel..
kalau membebel banyak ni nampak gayanya memang tak siap la kerja..
kesian pelajar-pelajar tak dapat pengajaran yang terbaik esok..
semperna cuti sekolah yang dah habis ni cikgu tinggalkan entri ni dengan 1 gambar bercuti kat cameron yang lupa nak upload hari tu..
1 je..tak leh banyak-banyak..
nanti jatuh pulak market..hahaha..


macam sikit pulak 1 je..
tambah 1 lagi la masa bercuti kat langkawi..hehe..


dah2 gi wat kerja..
sekian terima kasih..

Saturday, 17 March 2012

Berdosa besar kahwin wanita hamil anak tak sah

KUALA LUMPUR: Haram dan berdosa besar bagi lelaki yang mengetahui seorang wanita mengandungkan anak luar nikah jikalau menikahi wanita hamil itu.

Pernikahan cuma boleh dilangsungkan selepas wanita terbabit melahirkan anak, malah anak yang lahir tidak boleh dibin atau dibintikan lelaki yang menjadi pak sanggup kerana zuriat berkenaan bukan daripada benihnya.

Dalam Islam, anak yang lahir perlu dibinkan wanita itu sendiri manakala dalam hukum lebih longgar, ia dibolehkan berbin atau binti Abdullah (hamba Allah).

Pendakwah bebas yang juga Pengarah Urusan Telaga Biru, Dr Zahazan Mohamed, berkata anak berkenaan juga tidak boleh berkahwin dengan lelaki terbabit (pak sanggup) kerana lelaki itu menikahi ibunya.

“Gadis anak zina adalah mahram dengan bapa tiri tetapi bukan mahram dengan lelaki yang berzina dengan ibunya,” katanya.

Menurutnya, dalam budaya masyarakat Malaysia, jika seorang wanita hamil anak luar nikah, dia dan teman lelaki yang membuntingkannya dinasihatkan lekas kahwin bagi menutup aib serta menjaga maruah keluarga.

“Mengikut Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), anak berusia enam bulan ke bawah ketika dalam kandungan, boleh dibinkan lelaki berkenaan. Ini hukum di sisi manusia bagi menyelamatkan maruah,” katanya.

Zahazan berkata, hukum di sisi Allah, seorang wanita penzina tidak layak berkahwin melainkan lelaki penzina (ayat 3 surah an-Nur) dan jika wanita itu ingin bertaubat, anak berkenaan dibolehkan berbin atau berbintikan nama wanita terbabit.

sumber : harian metro

Fabrice Muamba 'critically ill' after collapse


Bolton Wanderers midfielder Fabrice Muamba is in a critical but stable condition after collapsing on the pitch, according to statements released by his club and the hospital where he is being treated.

Muamba slumped to the turf in an FA Cup tie against Tottenham at White Hart Lane, and underwent several minutes of CPR and defibrillation before being taken to the London Chest Hospital.

The incident took place with nobody around him in the 42nd minute of the match, which was later abandoned by referee Howard Webb.

Medical staff spent several minutes attempting to resuscitate him using CPR and a defibrillator. Muamba was eventually carried from the pitch on a stretcher as doctors continued to attend to him.

Muamba was born in the Congolese capital of Kinshasa, but came to Britain at an early age with his family. He graduated through the youth ranks at Arsenal, and was a regular for England at Under-21 level.

Since joining Bolton from Birmingham City in 2008, Muamba has made 148 appearances for the Trotters.

video muamba collapse


sumber : uk.eurosport

Friday, 16 March 2012

Juara vs Champion..

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..

siapa yang tak mahu menjadi juara..
jika diberi peluang ingin sekali lagi mengalami detik menjadi juara..
dan sekarang masih mencari dan menunggu peluang..
peluang yang pasti kali ini tak akan disia-siakan..
sudah banyak peluang yang disia-siakan..
terbit juga penyesalan di hati ini..
namun nasi sudah menjadi bubur..
sesal dulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna..
dah gagal baru nak menyesal dah tak berguna..
sekarang pandang ke hadapan dan perhatikan peluang yang ada untuk kita..
ayuh rebut segala peluang dan berjuang sedaya upaya..
berjuang kearah kebenaran..
jangan sesekali kita menang dengan taktik kotor..
pastikan kejuaraan menjadi milik kita..


sekadar gambar hiasan

sekian terima kasih..

Wednesday, 14 March 2012

Cuti-cuti Sekolah : Cameron Highland..

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..

Langkawi sudah ku terjah..
kini giliran Cameron Highland pula yang menjadi destinasi pilihan..
time cuti sekolah camni la boleh g holiday..
walaupun masa ni rate hotel agak mahal tapi best sebab meriah sangat2..
sampaikan jalan jammed kat cameron tu..
agak sejam lebih jugak la terperangkap dalam jammed tu..
nasib baik seliuh kaki duk tekan brek & clutch..hehehe..


perjalanan dari penang ke cameron tak la jauh sangat..
kalau bawa ikut had laju yang dibenarkan dalam 4 jam sampai la..
dah sampai cameron tu memang sejuk giler la..
terketar2 macam duk oversea time musim sejuk..
kena pulak time malam dan lepas hujan..
bagi yang dah kahwin time ni memang best la..hehehe..

duk kat cameron ni agak sekejap jugak la..
hanya sempat jalan2 kat ladang tea, strawberry farm, cactus farm dan roses farm..
rombongan kami seramai 4 orang sampai cameron 10/3/2012 dan balik 11/3/2012..
disebabkan cuti sekolah dan ramai sangat kat cameron tu, hotel banyak yang dah penuh..
nasib kami baik sebab dapat hotel kat Brinchang..
kalau tak silap nama hotel tu KAVY HOTEL..
tu kalau tak silap la..
kalau silap harap maafkan ye..hehe..


yang paling best kat ladang tea la..
ladang tea yang kami g tu diberi nama Cameron Valley Tea Bharat Plantations..
agak luas ladang tea tu..
camne la pengutip tea tu kutip daun tea nak kena panjat bukit yang tinggi lagi..
mahu berketul2 muscle kat betis dan paha orang tu..
tea o ais limau kat situ pun best..
walaupun harga tea o ais limau kat ladang tea ni 5 kali ganda dari kat kedai biasa tapi rasanya amat memuaskan tekak yang dahaga..
memang kaw la..hehe..


lepas puas bermain2 di ladang tea, kami singgah pula di Strawberry farm..
tapi kedatangan kami ni agak terlewat jugak la..
abis semua dah strawberry masak dah dipetik orang..
yang tinggal hanya la yang hijau dan separuh merah..
tak dapat la nak memetik strawberry sendiri..
terpaksa la beli strawberry yang dipetik oleh pekerja kebun tu..
kenyang juga makan strawberry tu..
seharian duk makan strawberry sampaikan nasi pun lupa nak makan..


singgah cactus farm terjumpa la cactus besar ni..
rasanya harga cactus ni agak mahal la..
nak beli yang besar tu takut nanti tak muat pulak nak letak dalam kereta..
so beli la cactus yang kecik dan murah..
RM10 dapat 6 pasu cactus..hehehe..
sesuai la untuk beginner memulakan hobi baru..
nanti nak bela sampai jadi besar macam cactus gergasi tu..
pastu jual balik kat cameron tu dengan harga 1000 kali ganda..
kayo..pakcik kayo..hahahaha..


dan kebun terakhir sebelum balik adalah roses farm kalau tak silap namanya..
kat situ ada banyak bunga2..
bukan bunga roses je yang ade..
bermacam2 sampaikan lupa nama bunga tu..haha..
bunga kat situ memang cantik2..
rasa macam nak petik je semua untuk bawa balik rumah..
tapi kalau nak makan penampar cuba la buat camtu..hehehe..


dah puas bermain2 kat roses farm tu, apa lagi balik rumah la..
masa tu bertolak dari cameron pukul 7 malam..
dalam keadaan yang gelap dan berkabus dan jalan berbukit bukau kereta pun terpaksa la di slow kan..
tapi dah masuk highway tu kereta kembali beraksi seperti luar biasa..
dan sampai kat penang pukul 11.30..
dah siap hantar member semua, sampai kulim dalam pukul 12 lebih sikit..
pastu nak tunggu apa lagi, tidooo la..


kat mana lagi tempat2 yang best ye..
sekarang ni mood nak holiday puas2..
dah abis cuti sekolah pun nak holiday lagi..
sape2 yang ade info tentang tempat2 yang best boleh la inform kan..
nak jalan-jalan..hehehe..

agak terpanjang pula entri kali ni..
pendekkan kat sini la..
sekian terima kasih..

Tuesday, 13 March 2012

Mari Belajar Cara Baca Al-Fatihah Dengan Betul..

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..

Ustaz Don mengajar cara baca Al-Fatihah dengan betul..
tengok cara mulut Ustaz Don bergerak tu..



selamat beramal...

Monday, 12 March 2012

Selamat Pagi Cikgu 3..

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..

Alhamdulillah dah 3 minggu bergelar cikgu..
minggu ketiga ni makin banyak ragamnya..



jadi cikgu ni memerlukan tahap kesabaran yang sangat tinggi..
kena sabar melayan kerenah pelajar2 yang sangat nakal..
time cikgu lain masuk elok je diorang diam dan belajar..
tapi time cikgu praktikal masuk time tu la diorang buat hal..
time mengajar diorang sembang kat belakang..
ada yang tido..
kejut 3 4 kali pun sedar la 2 minit pastu tido lagi..
buku teks pulak tak pernah nak bawa..
buku teks cikgu lain tu boleh je diorang bawa..
pastu pulak pantang ada pelajar perempuan lalu..
kalau ada sorang yang lalu memang riuh rendah la kelas tu..
dan yang paling menyakitkan hati bila cikgu mengajar boleh pulak diorang duk skodeng pelajar perempuan kelas sebelah depan2 cikgu..
rasa macam nak je lempang sorang2..
tapi dari awal2 masuk dah diingatkan guru praktikal tak boleh 'sentuh' pelajar..
walaupun marah yang teramat sangat kena la sabar..
diorang tu kalau kena marah senyap la 5 minit..
lepas 5 minit buat hal balik..
tapi tak semua la macam tu..
ada juga yang baik2..
tapi majoriti la berperangai teruk macam tu..
cikgu faham diorang masih muda dan tak matang lagi..
tapi nga cikgu lain elok pulak perangainya..
mungkin budak2 ni nak makan tangan dan kaki baru nak faham bahasa..
minggu ketiga ni suara pun dah tak kuar banyak..
sakit tekak duk mengajar orang yang tak nak belajar..

dan masa cuti sekolah seminggu ni kena rehat secukupnya..
walaupun cuti sekolah tak macam cuti..
tapi ok la daripada takde langsung..
sekarang nak bercuti dulu..
sekian wasalam..

iklan



Sunday, 11 March 2012

Jangan Cabut Uban Anda..

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..

just nak kongsikan tentang cabut uban ni..
disebabkan ramai yang suka cabut uban..

Sabda Nabi saw, "Janganlah mencabut uban kerana uban adalah cahaya pada hari kiamat nanti. Sesiapa yang beruban dalam islam walaupun sehelai, maka dengan uban itu akan dicatat baginya satu kebaikkan, dengan uban itu akan dihapuskan satu kesalahan, juga dengannya akan ditinggikan satu darjat." (Hadis Riwayat Ibnu Hibban dalam Shahihnya. Syaikh Syu'aib Al Arnauth mengatakan sanad hadis ini hasan)

so lepas ni takyah cabut la uban tu...
simpan je la uban tu..
ade uban pun ok..hehe..

sekian terima kasih..

Tuesday, 6 March 2012

Suatu Ketika Di Langkawi..

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..


Langkawi menggamit 1001 kenangan..
dan yang pastinya kenangan yang sukar untuk dilupakan..
tak kira la kenangan manis ke kenangan pahit ke..
semuanya masih segar diingatan..

dah 2 kali dah berjaya menjejakkan kaki kat langkawi ni..
pertama kali semasa mengikuti kem Wilderness Adventure kat Pulau Tuba..
Pulau Tuba tu jiran kepada Pulau Langkawi..
dah abis kem tu dapat peluang untuk jalan2 kat Langkawi..
tapi kat sekitar kawasan Pekan Kuah je..
tu pun dalam separuh hari je jalan2..
masa tu baru je form 4..
duit pun tak banyak untuk shoping2..hehehe..

kali kedua menjejakkan kaki masa awal bulan 2 tahun ni..
masa tu sebelum daftar masuk jadi guru pelatih..
kali ni duk kat langkawi 2 hari 1 malam..
kitorang tido kat hotel kat pantai cenang..
2 hari 1 malam tu pun tak banyak aktiviti yang boleh dibuat..
rasa macam nak duk lama2 lagi..
tapi masa tu PTPTN pun tak masuk lagi..
nak shopping kat langkawi pun tak sempat..
tapi insyaAllah dalam bulan 5 atau 6 ni akan g lagi ke langkawi..
kali ni nak shopping kaw2 punye la..

ok sekarang masa untuk membuat Rancangan Pengajaran Harian..
dan merehatkan diri untuk 5s, mengajar, guru pegiring untuk friendly rugby esok kat Sungai Petani esok..
maknanya esok jadual penuh la..
sekian terima kasih..

(klik iklan kat atas ye..hehe)

Saturday, 3 March 2012

Dihambat Kesibukkan Melampau..

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..


Alhamdulillah dapat juga luangkan masa sedikit untuk menulis entri..
sudah agak lama tak berBW..
dah tersangat rindu kat kawan2 semua..
tapi apa boleh buat..
kena utamakan perkara yang penting dulu..
tugas mendidik anak bangsa mesti didahulukan..
InsyaAllah jika ada masa terluang nanti akan cuba BW kembali..
dan dalam kesibukkan ini ada juga rezeki yang datang..
dapat BE Samsung Galaxy Y dan The Lorax..
nanti kalau jenguk blog ni jangan lupa klik2 ye kalau kelihatan..hehe..

ok nak pergi mandi dan pergi makan..
perut sudah berbunyi hon kereta api..
sekian terima kasih..

Selamat Pagi Cikgu 2..

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..


Alhamdulillah sudah 2 minggu menjadi cikgu..
bermacam-macam ragam pelajar yang ditemui..
ada yang degil sikit dan ada juga yang terlampau degilnya..
tapi itu semua perkara biasa..
dulu time cikgu sekolah pun sama je macam diorang tu..
malah ada sesetengah perkara tu lebih teruk dari diorang..hehe
minggu ni motif sampingan masih belum berjaya dilaksanakan..
entah bila la dapat direalisasikan ni..hehe

minggu kedua ni keje 5s tak banyak sangat disebabkan pelajar2 menduduki ujian kemajuan 1..
ujian dari isnin sampai rabu pagi..
rabu petang cikgu dah start mengajar..
kesian pulak kat budak2 kelas cikgu sebab baru abis exam dah kena belajar..
budak2 kelas lain tengah bersuka ria lagi masa tu..
nasib la diorang sebab dapat cikgu pelatih..heehehe..
khamis dan jumaat macam biasa la..
kelas takde..
dan apabila kelas takde terpaksa la buat kerja 5s..
tapi kerja2 wat label je..
kerja2 yang berat2 tu student yang buat..
dan tadi hari sabtu pun sekolah..
sekolah ganti untuk cuti raya cina yang lepas..
nasib baik la ganti untuk hari jumaat..
12.30 dah boleh balik rumah..
apa lagi, dah sampai rumah tu kemas2 barang balik kulim..
duk kat kulim best sikit sementara PTPTN tak masuk lagi ni..hehehe..
tapi cuti pun tak macam cuti..
cuti sibuk nga duk wat persedian untuk mengajar minggu depan..
banyak juga nak kena buat ABBM dan soalan latihan..
dan ni pun tengah wat slaid sambil duk taip entri..hehehe..

tadi 1st time bercakap depan pelajar2 yang ramai masa perhimpunan..
mula2 tu memang gementar jugak la..
tiba2 je lidah jadi kelu..
jadi tak tahu nak cakap apa..
dengan pelajar2 yang suka mengusik..
tapi lama kelamaan beransur ok..
ada pelajar yang bertanya soalan apa status cikgu..
nak jawabkan tapi tengok kaunselor kat belakang dah menggeleng kepala..
tak sempat la nak jawab..
terus sekian terima kasih..hahaha..

setakat ini sahaja yang dapat dicoretkan pada minggu ini..
berjumpa lagi pada minggu hadapan..
sekian terima kasih..