Subscribe:

Pages

Sunday, 16 October 2011

My Future Plan

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..


semester akhir kat UTHM ni cikgu dah mula berkira2 mencongak masa depan cikgu..
sebelum menghabiskan latihan mengajar pada tahun depan cikgu kena pilih mana 1 plan untuk masa depan..
plan ni akan menentukan hala tuju cikgu pada masa depan..
tersilap langkah pastinya akan mencetuskan rasa sesal yang teramat sangat..
cita2 cikgu selain dari kahwin 4 adalah nak mendapatkan PHD..hehehe..
diharap akan tercapai la cita2 ni..
doakan ye kawan2 semua..

PLAN 1

selepas degree tunggu interview dari KPM..
lulus interview tunggu pula akan ditempatkan di sekolah mana2..
kahwin selepas setahun mengajar..
2 @ 3 tahun lepas tu sambung master kat IPTA part time atau full time..
sambung master setahun setengah..
abis master umur dah dalam 29 tahun..
mengajar lagi dalam 2 tahun..
selepas tu sambung pula PHD secara part time atau full time..
dianggarkan dapat PHD umur 35 tahun..
selepas tu baru tumpukan sepenuh perhatian kat family, tugas dan masyarakat..
berbakti untuk masyarakat..
kelebihan plan 1 ni adalah dapat kahwin awal..hehehe..
gaji pun akan dapat juga..
tidak terbeban dengan hutang..
kerja pun boleh dikira terjamin la..

ATAU PUN..

PLAN 2

selepas degree tak payah tunggu interview dari KPM..
apply untuk jadi tutor kat IPTA..
dah jadi tutor tu diberi masa setahun untuk mencari tempat sambung master..
umur 26 sambung master dan 27 dapat master..
keje lagi setahun sebelum sambung PHD..
umur 28 sambung PHD dan umur 31 dapat PHD..
selepas tu baru fikir nak kahwin..
umur 32 kahwin dan tumpukan sepenuh perhatian pada family, tugas dan masyarakat..
kelebihan plan 2 ni adalah dapat full gaji tutor masa sambung belajar sekali pakej dengan biasiswa..
dapat PHD masa umur lagi muda..
tidak terbeban dengan hutang..
kerja pun dah terjamin..

ATAU PUN

PLAN 3

selepas degree terus sambung master..
mesti pilihan utama penajaan adalah PTPTN..
umur 26 dah dapat master..
selepas tu sambung terus PHD..
umur 29 dijangka dapat PHD..
selepas tu baru kerja dan cari duit untuk kahwin dan bayar hutang PTPTN..
kelebihan plan 3 ni dapat PHD umur yang lagi muda..
tapi dibelengu dengan hutang..
kerja pun tak terjamin lagi..

yang mana korang rasa plan yang terbaik??


19 comments:

puteri kasih said...

nak guna talian hayat leh? hehehe

saya pilih plan 2

Mohd Firdaus said...

tq awk..hehe

Cik tikah said...

baguslah kalau dh ada plan hidup :)

Ahkak Macho said...

mana2 plan pon boleh..asal bahgia..tpi bab nk kawen 4 tu, dah ade ke keempat2 calonnye? haha

nurul said...

wah..kahwin 4!!amboi,tingginya cita2..bukan calang2 orang yang kaahwin 4 ni..hu2..Saya pilih plan satu.sebab orang cakap rezeki lepas kahwin bertambah2,.hu2..plan satu ni lebih meyakinkan rsnya..bagusnye buat plan macamni.nak buat jugakla..he2..thanQ!! :-)

shedameor said...

plan 2 i think :)

~ SYAWAL FITRAH ~ said...

wow~ pape pun kita merancang tapi Tuhan yang menetukan.. GUD LUCK! :)

EmpayarUtama said...

Bagus ada perancangan begitu. Semua pun ok, dan mudah-mudahan berjaya. InsyaAllah

farz zull said...

hebat2...plan baguih punyaa, dh boleh jadi calon menantu pilihan ni...*__*

rara pinkmafia said...

gud luck.moga semua plan jadi dgn sempurna =)

fidah adie said...

cikgu kat uthm ambil kos ape ek?actually my sister study kat situ jugak..ambik bhgian pendidikan..btw..pendapat sy lah kan..plan nmbr 2 tu bagus..gegege...

IeDa said...

plan ke 2 lg terjamin kot.. =)

misyamissyou said...

pandangan sy plan 2 baik..tp mungkin nak letak bab kawen tu sebelum smbung PHD..

Khairil said...

apa jua pilihan semuga ia ialah yg terbaik...

BHAIHAQI COOL said...

Wahh~~ terbaik~~ Good Luck :)

ezzu said...

plan 2 lebih ok kot...tp kalu buat phD bkn mkn masa yg lama ker...xkn 3 thn jer kn...

Pink Diary said...

bagus plan. skang ni x ada IPTA yg amek tutor yg ada degree. semua kene ada master. kalau tutor utk kos diploma mungkin boleh seperti di IPTS

DianaAzis said...

Plan no.2 is the best..

sis92 said...

wah bagus2 sis pun ada buat plan jugak..:)

Post a Comment