Subscribe:

Pages

Saturday, 13 August 2011

Tips Blogging Cara Cikgu..

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..


cikgu bukan la otai blog dan belum cukup setahun lagi berkecimpung dalam arena per'blog'kan ini..
malah bilangan traffic yang lalu-lalang blog cikgu masih rendah..
entri pun belum cukup bagus..
rupa blog agak tidak menarik perhatian pengunjung..
namun cikgu nak berkongsi jugak la cara cikgu berblogging..
ini adalah antara cara cikgu dan cara cikgu mungkin jauh berbeza dengan cara anda semua..

  1. semasa membuat entri, tidak perlu menggunakan bahasa yang kasar atau lucah yang mana boleh menyinggung perasaan pembaca. hati pembaca tidak sama. ada yang mudah tersinggung dan ada juga yang lambat tersinggung.
  2. menulis menggunakan akal dan bukan menggunakan emosi. elakkan menulis ketika emosi tidak stabil.
  3. banyakkan entri yang mana boleh memberi manfaat kepada diri sendiri dan orang lain.
  4. elakkan daripada membuat entri yang boleh memberikan kita "saham" dosa setiap kali pembaca membaca contohnya entri lucah ataupun entri yang menunjukkan aurat seseorang. ini kerana setiap kali pembaca membaca kita akan mendapat "saham" tu. bayangkan kalau sehari 100orang yang membaca dan berterusan selama beberapa bulan atau tahun. berapa banyak "saham" yang kita dapat?
  5. tidak perlu menghentam blogger lain walaupun ada yang menghentam kita. api kalau dilawan dengan api semakin parah la jadinya.
  6. sentiasa berfikir yang blogger lain lagi power dan pandai dari kita..
  7. jangan segan-segan nak tolong blogger atau pembaca yang memerlukan bantuan dari kita mengikut kemampuan kita sendiri.
  8. cikgu membenarkan copy & paste. kalau nak copy ambik je la. ilmu adalah untuk dikongsi.
  9. jangan sombong dan sentiasa merendah diri.
  10. luangkan sedikit masa untuk blogwalking. bagus untuk menaikkan traffic blog. berusaha untuk membalas jejak semua pengunjung yang meninggalkan jejak. kalau ada yang tidak dibalas tu mungkin disebabkan kesilapan diri sendiri dan kesilapan teknikal yang tidak dapat dielakkan.hehehe
  11. orang nak mengata apa tu diorang punya pasal. rileks sudah.
  12. berblogging dengan cara yang sihat. niat kena betul. 

cukup la setakat ni tips blogging cara cikgu..
cikgu ada dua blog..


jom la sama-sama kita singgah menyinggah..hehe
sekian wasalam.. 

26 comments:

alif haris said...

hehe betul cikgu ..
buat entri jgn yg boleh buat dosa ..huhu

tanggungjwb seorang blogger ni berat sebenarnye hehe :p

sara zainol said...

tips yg bernas cikgu.. sara suka.. hehe pengunaan bahasa itu sangat penting.. kdg kdg bila terjah blog, ad lak entry maki org.. haishh.. da terbantut niat nk BW.. :)

Bluewendy said...

bagus tips cikgu nih..=) membuka minda Cik Bluewendy sebentar..=)

kaizen said...

agree.. ilmu untuk dikongsi bukan untuk disimpan sorg2...

*dpt pahala berterusan selagi ilmu tu digunakn kearah kebaikan...

Aida Omar said...

Aida suka semua tips cikgu nie..bila penggunaan ayat yg sopan, entry yg ikhlas rasa mcm sejuk je hati duduk lama2 dalam blog seseorang tu kan..

good luck cikgu.. hensem muka cikgu dgn rambut baru. awesome :)

♥Aien Najwa♥ said...

yes dat's rite ! nak jadi seorang blogger perlu sentiase berfikiran positif..tips2 itu begitu membina..
sharing is caring..(^_~)..

puteri kasih said...

paham cikgu...jap yer cikgu..saya nak salin nota..hehe

betul tu awk..saya pun tak akan menulis ketika emosi tak stabil...takut ada pula yang terasa hati

Asiah Termizi said...

bagus ni..

yg penting jadilah diri sendiri.

syiela said...

bagus tips ni.. penggunaan bahasa mmg penting.. baru sampai sampai kepada pembaca

Aku Afzal said...

ni 1st time aku komen cikgu.hehe.nice info untuk dikongsi.betul aku setuju apa yang cikgu katakan.rambut sama hitam..hati lain2.kita berblogging nak kongsi sesuatu yang bermanfaat dengan orang lain,nak buat kawan ramai2..bukan nak tambah musuh.

apa2pun aku setuju ngn tips2 di atas :)

budakijaupendek said...

tips sy bagus untuk dimanfaat. ngehehe

emy zulaiha said...

haha bernas tips cikgu nie.hehe patot la jadi cikgu! selamat berpuasa cikgu =)

Hurun Akita @ Ciktika said...

sweet aje :)

cik kiwi's said...

apesal macam comel je entry kali ni. ishh. pelik ni

RAKAN SISWA JASA said...

bagus entry nie erk. Cikgu Aisyah Hasanah dtg menjenguk rakan seperjuangan...

nak blogwalking lagi tmpt lain..thanks for the tips.

http://nuraisyahhasanah89.blogspot.com/2011/08/menganggur.html

amir aizat said...

like this entry cikgu!! hehe

Lieyly ︱ Alia said...

suka entry neyh..skong cikgu lah..duit raya jgn lupa..hehe !

syahirooAhmad said...

cikgu yg penuh ilmu didada..

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

sangat sokong

tips yang bagus

:)

caliph shuriken said...

setuju.. amal hampir semua tips kt sini.. tapi klau loading shout x kuar mmg x dapat tinggal jejak laa, huh...

fiq. said...

bagusnye tips cikgu,,,in short, kene berbudi bahasa dan sentiase positive,,,! =]

Cik tikah said...

eh, nape muka cikgu cute semacam? haha...

POSH76 said...

blogwalking

khairul said...

terima kaseh cikgu bagi tips...sy pon budak baru lagi

misyamissyou said...

stuju dgn cikgu! :D

Wanita2u said...

Jom join giveaway dari Wanita2u pula. :)
Hadiah mmg sangat menarik. Berbaloi-baloi join. Hehehe.

http://portalwanita2u.blogspot.com/2011/09/wanita2u-2nd-giveaway.html

Post a Comment