Subscribe:

Pages

Saturday, 30 July 2011

Tamat Sudah Kursus Sijil Kemhiran Malaysia Shield Metal Arc Welding..

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..

Alhamdulillah akhirnya berjaya juga menamatkan kursus Sijil Kemahiran Malaysia tahap 1 JuruKimpal Logam Arka Berperisai atau nama orang putihnya Shield Metal Arc Welding (SMAW) di ADTEC Batu Pahat dari 13/6/2011 hingga 29/7/2011. 

Minggu 1 dan 2 : Safety & Cutting Process


Oxy-acetylene Cutting



antara projek yang siap..ada banyak lagi projek tapi lupa nak ambik gambar..hehe..

Minggu 3-7 : SMAW & Quality Control

 Kedudukan Welding 6G..tak ramai yang dapat ni..hehe

antara projek yang siap..ada banyak lagi projek tapi lupa nak ambik gambar..hehe..

kat bawah ni adalah kerja Quality Control..

ianya terbahagi kepada 2 iaitu Ujian Musnah (Destructive Test) dan Ujian Tanpa Musnah (Non Destructive Test)..
tujuannya adalah untuk menguji kekuatan kimpalan..
contoh Ujian Tanpa Musnah (Non Destructive Test) yang biasa dilakukan dalam kimpalan :
  1. Visual Inspection
  2. Dye Penetrant Test
  3. Magnetic Partical Test
  4. Ultrasonic Test
  5. Eddie Current Test
  6. Radiographic Test (X-Ray/Gamma-Ray)
contoh Ujian Musnah (Destructive Test) yang biasa dilakukan dalam kimpalan :

  1. Ujian Bengkokkan (Bend Test)
  2. Ujian Kelar Patah
  3. Etching Test
  4. Impact Test
  5. Tensile Test
  6. Hardness Test
Cara-cara membuat spesimen dan melakukan ujian bengkokkan dan ujian kelar patah.

 bahan kerja yang telah siap ditanda dan akan dipotong..

 Spesimen yang telah siap dipotong dan di "grind"

spesimen yang telah siap dibengkokkan

ni la hasilnya dan akan dianalisa oleh inspector welding..



Bergambar bersama pensyarah ADTEC..ni la kesemua pelajar welding..hehe..

8 comments:

TYNTHA LANA said...

wow cikgu..elok la cikgu ltk gmbr..leh gak lana tgk apa yang org lain belajar.. :)

saiazuan said...

nice.. xprnah buat keje2 mcm ni.. huuu

caliph shuriken said...

congratz bro dh abis kursus ^^

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

tahniah oh tahniah

tahniah ye dah tamat kursus

:)

Aida Omar said...

Tahniah cikgu dah tamat kursus dgn jayanya :)

cik tikah said...

tahniah! :)

alif haris said...

tahniah cegu dah tamat kursus :)

Mohammed Faizal said...

power kot cikgu.....leh wat duit klu ad sijil ni...ak yang budak mechi ni pun masih lagi mengigil wat welding...bile buat senget benget

Post a Comment