Subscribe:

Pages

Friday, 8 July 2011

Kasih Seorang Ibu

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..

semalam sebelum makan malam..tiba2 telefon berbunyi..

cikgu : hello..Assalamualaikum..

mak : Waalaikumussalam..

cikgu : ye ade ape?

mak : ade duit ke tak lagi?

cikgu : ade lagi sikit..

mak : ade berape?

cikgu : ade RM100 je..

mak : tengok la nanti hari sabtu ni lepas ayah jual ikan ma g bank masuk duit..nak berapa??

cikgu : masuk la berape pun..kalau tak cukup nanti minta lagi..

mak : cakap la nak berape..nanti senang tak yah g bank 2 3 kali..balik bila??

cikgu : balik bulan 8 ni..ansuran kereta RM300..rumah sewa RM100..belanja RM300..duit balik kampung RM100..RM800 la semua..(cakap dengan segan)

mak : kan senang cakap RM800 terus..tengok la hari sbtu petang ma g masuk..

cikgu : ok..

mak : Assalamualaikum..

cikgu : waalaikumussalam..

sangat terharu dan segan..segan nak minta duit banyak2 ni..tapi loan memang tak masuk lagi..terpaksa la minta..tiap kali telefon mesti tanya pasal duit cukup ke tak..takutnya anak dia tak cukup makan kat sini..mak pernah cakap kalau untuk belajar mak sanggup habiskan duit sampai bergadai..tu yang jadi motivasi nak teruskan belajar ni..belajar selagi ada peluang..i love u mom..and dad too..

note : dialog telah di translate kan ke bahasa melayu standard..kalau bahasa terengganu confirm ramai yang tak faham..

39 comments:

Khairil said...

ingatlah pengorbanan ibubapa bila senang nanti...

ChaCha said...

huhu..mmg..segan nak mintak duit..dulu abh masuk bulan2 rm50.. :)

diana said...

siapa tak sayang anak oi...
heheheh...
nanti dah kerja ingat tau jasa mak ayah tu..
tinggi harapan depa kat kamu..

nurAMALLINA said...

Nanti balas balik budi mak ayah sebaik-baiknya :)

Asian Cinema said...

jangan sampai durhaka dngan ibu bapak.
ceritanya mengharukan sekali..
saya juga masih dalam kondisi seperti dalam kisah kamu itu.
salam.

misspurple said...

hehehe anak mak =) sukaaa !

hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock said...

ibu ...kau lah ratu hati ku ...

syrupmasin said...

haha..betol2..segan nk mintak :D

wan9 said...

itulah kasih sayang seorang ibu...

tiefazatie said...

kasih syg mak kan..=)

btw..smix penuh..nie jwpn ifa..

kejam la cikgu nie..xbaek tau..org bg tue..xbaek ckp gitu

Miscellaneous Smiles said...

sy pun segan..=D

syg mak abah~~

misyamissyou said...

heee..insyaallah faham je kalau xtukar dialek..same la..segan kan nak mintak..tp mak dah tepon dulu tnye duit cukup ke x..hurmm

aku & Fantasi said...

sme la kita...sllunye macam tu la seorang mak...risau anak2 dia xmakan, susah..kdang2 dia pun susah tp xnk bg anak susah, dia akan pikir kan kepentingan utk anak dia dulu...;)

Lieyly ︱ Alia said...

ibu mana xsyg anak dia walau pon anak dia perangai teruk sekali pon..

hee cakap ganu sumpah xpaham..

Madam Pam said...

balas jasa mak dan ayah dulu ye, nk kawin bleh..tp make sure bakal bini tu pun ader keje dan cite kat dia hal ni, supaya dia tau...x lah gado nnti..all the best ye dik...

My Notes said...

i lov mom..

Asiah Termizi said...

kasih seorang ibu.. hehehe

apa kata sekali sekala tu tulih entry guna loghat ganu pulak :p hiksss

caliph shuriken said...

dh berjaya nti jaga family baik2 ok ^^

Mira Zaini™ said...

chaiyok2...papehal jgn lupe jse mak ayh. P/s - Jgn lupe gnti duit mak ayh ble dh sng2 esok. Hehehe..gurau jelah~~~

norafmi said...

Bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian,...

~Semoga dipermudahkan segala urusan hari2mu wahai teman~

Jom Singgah blog Pem. Perpustakaan : Karnival Sukan PEKAWAM JOHOR 2011

alif haris said...

harap pengorbanan itu takkan dilupakan smpai mati ya cegu ^^

apik pehe said...

hehe..apik pon segan jugak.abis banyak mintak pon rm100 jer..huhu

CintaKhadijah said...

kasih ibu sampai ke syurga..:)

ZouL said...

bak kata lagu Aris Ariwatan, Membawa ke Syurga Kasihnya Ibu...sambil2 blogwalking tu leh jugak muhasabah diri.

vampire's lovex said...

kan...memang segan nak mintak duit dekat mak ayah bila dah besar2 gini.. huuuuu...

smoga kita jd anak yg baik,dapat balas jasa dorang walaupon x terbalas. ^^

meaw said...

sama la ngan meaw,dulu time kat poli segan gila nak minta duit,huhu...

kpah k-poh said...

kasih ibu memang mcm tu lah dik...kpah pun cam tu jugak..bila anak2 yg duk jauh ni..pertanyaan pertama selain makan..ialah duit...

herumi said...

Salam. semoga kita semua menjadi anak yang mulia kepada mak dan ayah dan juga masyarakat dengan kisah motivasi cikgu hari ni (11 julai 11).

- herumi @ Blog NETonX -

Syuxer said...

balas jasa dorang balik tau,cikgu..:)

jasa mereka sungguh besar sekali..bangga bila mak ayah pedulikan kita..:)..merekala kawan terbaik tak banyak bunyi nak bagi duit kat kita..

ArulchelseA said...

memang segan nk mintk...tp dah trpaksa nk buat mcm mana kan..

muhamad hanif said...

Err,

aku pu selalu mintak duit kat makayah jugak..

- Z - said...

pengorbanan org tua kpd anaknya

lala shaheila said...

kita pun segan nak mintak kan, sbb kita pun faham mereka mcm mane

lilypelangi said...

memang segan lau nk mnta2 nie kan . hmm..


sayang mak ayah !

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

bestnya dpt ibu cm tu....

cakap jer berapa mesti bg hehe

ipa faiza~ said...

belajar pandai2 k~ :)

toblerone said...

kasih ibu n ayh tiada pghujung :)

Caythrine Amanda said...

chentai & sayangi ibubapa selagi mereka ada.. :)

ifwat said...

sedih betul.. sama la kita, kadang-kadang tu sampai cakap ada duit kalau dengan family, segan punya pasal...padahal dalam pket ada 50 je nak idup seminggu.

Post a Comment