Subscribe:

Pages

Wednesday, 15 June 2011

Pemotongan Oksi-Asitelina

Assalamualaiku w.b.t pembuka bicara..

amali untuk hari ni..hehehe..
walaupun ni 1st time buat keje ni tapi alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar..
malah hasil kerja yng pertama telah mendapat pujian daripada pengajar..hehehe..
selama 3 hari kursus ni la hari yang paling enjoy..
sebelum ni hanya belajar teori yang amat mengantukkan diri..hehehe..

sebelum melakukan amali ni, semua peraturan keselamatan mestilah dipatuhi..
peraturan keselamatan ni penting untuk mengelakkan perkara yang tak diingini berlaku..

sebelum kerja pemotongan dilakukan, kerja pemasangan hos dan torch mesti dilakukan terlebih dahulu..
selepas penyambungan selesai, pemeriksaan kebocoran gas dilakukan menggunakan air sabun..
sekiranya terdapat kebocoran, hos dan torch hendaklah dibuka semula..

pastikan gas ditutup terlebih dahulu

 
 white tape digunakan untuk mengelakkan kebocoran apabila dipasang

 torch disambung ke hos

 regulator yang disambung dengan hos dipasang pada tank gas

 pemeriksaan kebocoran pada tank dan regulator

 pemeriksaan kebocoran pada torch

 memulakan nyalaan menggunakan spark lighter

nyalaan dilaraskan

kerja pemotongan dijalankan selepas kerja pemasangan siap dilakukan..
gas yang digunakan ialah gas oksigen dan gas asitelina..
gas asitelina digunakan sebagai bahan bakar manakala gas oksigen berfungsi sebagai bahan penggalak kebakaran..

 bahan kerja yang hendak dipotong ditanda

 memulakan nyalaan

 nyalaan dilaraskan menjadi nyalaan neutral iaitu oksigen dan asitelina sama banyak

 bahan kerja dipanaskan terlebih dahulu

 memulakan pemotongan

proses pemotongan

semasa proses pemotongan, pergerakan torch mestilah tidak terlalu laju dan perlahan supaya dapat menghasilkan permukaan pemotongan yang cantik..

16 comments:

norafmi said...

Ilmu Baru,..& good luck.
~semoga dipermudahkan segala urusan mu wahai teman~

Jom Singgah blog Pem. Perpustakaan : Inisiatif ICT Pemangkin Perkhidmatan Perpustakaan ...

cikguden said...

uthm ke bro

Mohd Firdaus said...

aah..uthm..

apik pehe said...

hehehe..engineering ker?

Mohd Firdaus said...

xla..pendidikan teknik dan vokasional..ni ambik SKM untuk sng nk mngajar bdk2 nnt..

cikguden said...

junior la nie. ada SKM ke skrg

Mohd Firdaus said...

aah..ade SKM kt adtec..sampai 31/7..fptek jgak ke dlu..

....~MissMarshmalloW..~ said...

perghhh.....

http://mallowello.blogspot.com/

cikguden said...

fptek jugak

Si kOtAk HaTi said...

wow....pnoh gaye...hehe

APAN said...

mmg bnyak la safety kena cek...bahaya tu...
x penah lagi main mende ni...
huhu...

fiQ'Ra said...

ermm.....teringat lak masa study d politeknik...kena buat welding smpai terpecik api then terkena dekat stokin..huh, tobat2 tak mau buat dah ;(

riva'i said...

wha whah....
enginer nie.

susah juga kalau mau welding.
ngatur buat dapat nyala api yang pas buat motong logam.

Botak said...

mana mungkin ikut bnde ni semua time kerja., goggle ntah kemana prosedur ntah kemana., hahahaha.. :))

myhatiku said...

wow,amazing nye..:)

NadiRah said...

teringat nad belajar welding sem lepas...huhu

Post a Comment