Subscribe:

Pages

Wednesday, 8 June 2011

Nasihat untuk para isteri dan para ibu


Taat pada suamiAntara tanda-tanda diri wanita solehah itu ialah taat kepada suaminya. Taat kepada suami merupakan tempat kedua setelah taat atau patuh kepada perintah dan larangan Allah. Bahkan ketaatannya kepada Allah diukur sejauh mana dia dapat menyelesaikan kewajipannya terhadap suaminya.

Rasulullah saw bersabda yang bermaksud:"Sesungguhnya seorang isteri belum dapat dikatakan ia menunaikan kewajipan terhadap suaminya seluruhnya. Jika suaminya memerlukannya,sedangkan pada waktu itu dia sedang berada di atas kenderaann, maka dia tidak boleh menolaknya." [Riwayat Thabrani]

Dalam hadis yang lain pula diterangkan bahawa siapa sahaja isteri yang penuh keikhlasan dalam melaksanakan tugasnya sebagai isteri, serta beriman kepada Allah maka ia berhak memperolehi syurga. Rasulullah saw bersabda:"Jika seorang isteri itu telah menunaikan solat lima waktu, berpuasa di bulan Ramadan dan menjaga kemaluannya daripada mengerjakan perbuatan haram dan ia taat kepada suaminya, maka ia akan di persilakan masuk kedalam syurga dari pintu mana sahaja yang ia kehendaki."

Dalam hadis yang lain pula diterangkan:"Apabila seorang isteri itu telah meninggal dunia dan suaminya redha akan dirinya, maka ia akan dimasukkan ke dalam syurga."Dari hadis diatas dapatlah di simpulkan bahawa apabila seseorang isteri telah meninggal dunia, sedang waktu hidupnya ia tidak pernah mengecewakan dan menyakiti suaminya maka, syurgalah adalah tempat yang bakal di diaminya. Manakala bagi isteri yang mana waktu hidupnya tidak melaksanakan kewajipannya (selagi tidak bertentangan dengan syara`) maka ia akan memperolehi kehinaan di sisi Allah SWT.

6 comments:

Pijahh' de-Arr said...

=)

Fadzmie Mohamad said...

Seorang wanita akan menarik bersamanya 4 golongan lelaki, ke dalam neraka:

1. Bapanya
2. Suaminya
3. Abangnya
4. Anak lelakinya

Jadi, sama-samalah suami dan isteri saling menasihati, agar sentiasa mengamalkan amal makruf nahi mungkir supaya dijauhkan dari jilatan api neraka.

Btw, nice entry! :)

wordless wednesday #2

Madam Pam said...

thank you dik for reminding me about this....

Cik Mimie said...

actually, tidak susah bg wanita untuk msuk syurga kn?? =) tq for sharing..

syikin0508 said...

nice entri=)

za said...

nice entri.. thanx ntok perkongsian=)

Post a Comment