Subscribe:

Pages

Tuesday, 22 March 2011

Kluang Rail Coffee tak halal??yeke??

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..

korang pernah minum kopi & makan roti bakar kat Kluang Rail Coffee tak??
berita terbaru yang tengah top dalam facebook mengatakan makanan kat sini tak halal..
tapi betul ke berita ni??
sumber2 yang sahih masih tak dapat dijejaki..
pekerjanya beragama islam..
dah 2 kali dah makan kat sini tapi sekarang baru tahu berita ni..
patut la sedap semacam je kopi & roti bakar kat sini..hehehe..

dalam facebook ada mengatakan :
Keputusan analisis sampel makanan yang telah diambil di KLUANG RAIL COFFEE oleh Jabatan Agama telah diterima. Didapati kandungan serbuk kopi (termasuk kopi uncang) positif mengandungi campuran bahagian BABI..Juga terdapat kandungan ALKOHOL dalam madu yg digunakan dlm ramuan roti bakar (SAYA SALMIAH SENDIRI TEL TUAN KHADI KLUANG UTK MENDPTKAN KEPASTIAN) disebarkan oleh Persatuan Pengguna Bumiputera Daerah Kluang. Tolong sebar-sebarkan...

cikgu dah try cari dari sumber2 yang lain tapi tak jumpa lagi setakat ini..
kalau korang ada jumpa sumber2 yang sahih boleh la share demi kebaikkan bersama..
mencari yang halal itu fardu..

21 comments:

umie said...

adui..yew k??selalu minum kopi kt situ...hahahhahahahahaha

Mazni Maisya said...

btul ke? mane tau ni cume rumors utk menjatuhkan bisnes org... erm..
tp kalo was2, baik x yah makan...

Mohd Firdaus said...

tu la..sumber yg sahih tak dapat dijejaki lagi..tengah cari tpi x jupe lg..tgu esok plak cmne..

TeAqArH said...

ish...tp mmg rmai yg ckp...
jenis2kopitiam ni x halal..
tp xtaw la an..
tp bile da bace mcm ni..
n mula la timbul syak dlm hati..
lebih baek jauhkan..
sbb yg halal n haram itu pasti..
yg syubhah tu yg bhya...sbb kite xtaw..
sekali kite ragu2,contohnye pasal mknan...kite tros xleh mkn la..jatuh hukum haram...

ghost writer said...

kalau rasa ragu-ragu tinggalkannya dan berhenti dari minum di situ lagi..tapi kalau ianya cuma cerita pembohongan betapa ia sangat merosakkan.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

ye ke?walau org johor..lum pernah lg cuba.

Mohd Firdaus said...

xtau lg..tp tiap2 kli g kdai tu mmg pnuh org..

cik pulau said...

ohh. tak pernah try..
sebab memang bukan org sane pun.. lalala~

norafmi said...

oop! alamak PP selalu minum kat ctu..

~Ya Muhaimin..Jangan biarkan sahabatku tertatih dan terjatuh dalam
perjalanan panjang menyeru manusia kejalanMu..~

Mohd Firdaus said...

PP tlg la siasat dlu..xdpt kepastian lg..

norafmi said...

Cikgu,.. PP dh tanya member yg keje kat Pjbat Agama Kluang.. member nie pun dah kata dh 3 bulan tau, cuma belum dpt pengesahan bertulis... sms dr dia pun ada,..nk PP forward? give me phone no ya..

iszieylyanziy said...

aiyok,,klu was2 pe y kite mkn tu halal ke x,,so..pe jadi kat pe y kita da mnum or mkn eh,,huhu

Mohd Firdaus said...

isz - kalau was2 baik jauhkan..yg dah termakan tu takpe..xtau..

Hanieqha said...

ye ke x halal.. ni yg was2 ni..

Sweet N Pretty said...

penah dok kluang 96-2000. slalu gak bfast sana dulu. klu tk silap slh seorg pemilik tu (Islam)mualaf. tk berani nak komen kecuali ada kesahihan, takut jatuh fitnah.

Mr Strider said...

area kluang xtau laa plak..tp aku pun penah dapat email halal x halal nie..kata 100% percaya x gak..tapi kalo nk kepastian kene tanya jakim laa..bukan ape..takut ade sesetengah email tu nk mengdengki owner syarikat..hehehe

Regards,
-Strider-

orang kluang said...

memang jabatan agama islam brsama jabatan kesihatan dan beberapa jabatan lain ada buat pmeriksaan di kluang rail coffee dan ada ambil sample bbrapa bahan makanan untuk dianalisa di makmal jabatan kimia malaysia

kawan saya yang kerja kat pejabat kadi kluang dah tengok salinan surat keputusan analisis dari jabatan kimia kementerian sains, teknologi dan inovasi. didapati sampel serbuk kopi yang diambil daripada kluang rail coffee mengandungi DNA babi dan juga trdapat kndungan alkohol dlm madu yg dgunakan dlm ramuan roti bkar

rasulullah bersabda "Tinggalkanlah perkara-perkara yang membawa ragu-ragu kepadamu. (dan) ambillah apa-apa yang tidak meragukanmu. (Hadis riwayat Nasa'i dan lain-lain)

Rasulullah menegaskan juga di dalam sabdanya: “Mencari yang halal adalah fardhu (wajib) bagi setiap orang Islam.” (Riwayat Dailami)

orang kluang said...

memang jabatan agama islam brsama jabatan kesihatan dan beberapa jabatan lain ada buat pmeriksaan di kluang rail coffee dan ada ambil sample bbrapa bahan makanan untuk dianalisa di makmal jabatan kimia malaysia

kawan saya yang kerja kat pejabat kadi kluang dah tengok salinan surat keputusan analisis dari jabatan kimia kementerian sains, teknologi dan inovasi. didapati sampel serbuk kopi yang diambil daripada kluang rail coffee mengandungi DNA babi dan juga trdapat kndungan alkohol dlm madu yg dgunakan dlm ramuan roti bkar

rasulullah bersabda "Tinggalkanlah perkara-perkara yang membawa ragu-ragu kepadamu. (dan) ambillah apa-apa yang tidak meragukanmu. (Hadis riwayat Nasa'i dan lain-lain)

Rasulullah menegaskan juga di dalam sabdanya: “Mencari yang halal adalah fardhu (wajib) bagi setiap orang Islam.” (Riwayat Dailami)

Mohd Firdaus said...

terima kasih orang kluang untuk info diatas..sangat2 berguna..

Mutiara Bernilai said...

salama dan slamat pagi Cikgu..

Wahh skarang mmg byk betul sumber makanan yg meragukan..

nak mkn kat luar pon jd takut..

nway terima kasih ya cikgu.. :)

amny.. said...

ish3...bahaya sunnguhh !!

Post a Comment