Subscribe:

Pages

Tuesday, 11 January 2011

Memulih dan meningkat kecerdasan akal

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..

hari ni cikgu nak kongsikan macam mana nak memulih dan meningkatkan kecerdasan akal..
so renung2kan dan selamat beramal..


AKAL yang rosak boleh dipulihkan kecuali yang berpunca daripada ketagihan dadah yang kronik.

Abu Umamah menceritakan bahawa Rasulullah s.a.w pernah bersabda, maksudnya: "Luqman pernah berpesan kepada anaknya, hendaklah kamu selalu bergaul dengan golongan ulama dan mendengar perkataan hukamak (bijak pandai) kerana sesungguhnya, Allah s.w.t menghidupkan hati yang mati itu dengan cahaya ilmu dan kecemerlangan hikmah sebagaimana Dia menghidupkan bumi yang mati dengan air hujan". (Hidayatul Mukhtar: 138)


>Penawar untuk memperbaiki hati dan menolak reraguan
- Memakan makanan dan minuman yang halal
- Sentiasa menjaga diri daripada terbabit dengan perkara haram dan dimurkai Allah
- Memelihara anggota zahir seperti mata, telinga, tangan dan kaki daripada terbabit dengan perkara yang   dilarang Allah
- Memelihara anggota batin iaitu hati dan akal daripada dosa dan maksiat batin
- Mengatur diri dengan pelaksanaan ilmu pengetahuan
- Menjaga rahsia
- Memohon dengan merendahkan diri kepada Allah agar Dia melindungi diri dan kemahuan anda daripada godaan syaitan

>Ubat hati
- Membaca al-Quran dengan memahami maknanya
- Sederhana dalam makan dan minum
- Selalu qiyamullail
- Bergaul dengan orang soleh
- Beristighfar di malam sebelum Subuh

>Menambah kecerdikan akal
- Sering berada di samping ulama
- Gigih mencari ilmu
- Bergaul dengan orang soleh supaya terdorong untuk menambah takwa
- Meninggalkan perkara yang sia-sia

(Dipetik dari buku: Bimbingan Kecemerlangan Diri - Panduan Mencerdaskan Minda tulisan Datuk Siti Nor Bahyah Mahamood terbitan Telaga Biru)

18 comments:

ordinary89art said...

Followed

yg mnarik perhatian sya..menjaga rhsia

miss nina said...

thanks for sharing cikgu :)

||aLeaSaRa|| said...

salam hye sggh ptg!macam sama je ngan entri kite type dari paper metro kite beli kelmarin.tgh malam2 tadi kite type sambil png kepala he3..tak pelah kalau kebetulan sama......

::nuRuLaDHar:: said...

thankz 4 info yg bagus ni.. =)

ijatnuar87 said...

nice info...sharing is caring...mekacih sensangat,hehehe

za petrelli said...

informasi bergune=)

caliph shuriken said...

info yg berguna.. thanks for sharing ^^

Cikgu Tie said...

Bagus info nie...cikgu tie share yer!

Mohd Firdaus said...

dipersilakan cikgu tie..

hans said...

thanks 4 this entry yer cikgu daus
bertambah ilmu ku

Review Film : 127 Hours Mengujakan Kerana Ia Adalah Kisah Benar

black paper said...

subhanAllah,,
jazakAllah great sharing ;)
insyaAllah,akan amal .
follow ;))

anny_riwayati said...

thanks sharingnya.... lewat blog sambil follow dan baca artikel ini.

I accept the deposit balance throughout Indonesia, please contact us,.... God willing we can be trusted ..... my blog address in http://annyriwayati.blogspot.com/

micah aje said...

gud knowledge here...
^_^

NadiRah said...

insyaAllah..try cuba amalkn.. =)

BUNGA said...

info yg bagus..
kalau tak keberatan, boleh tak saya kongsikan di fb Apa Saja Untuk Mu ni?


http://www.facebook.com/pages/Apa-Saja-Untuk-Mu/150243078353764


tk :)

Mohd Firdaus said...

silakan..

zmah said...

Kongsi...HALALkan!

izuan said...

terima kasih atas perkongsian =)
dekat dengan orang memakai kasturi, kita juga akan terpalit wangian.
dekat dengan orang merokok, kita juga akan berbau asap =)

Post a Comment