Subscribe:

Pages

Monday, 3 January 2011

Hari pertama kuliah : masa

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..

hari ni dah start kuliah..
Alhamdulillah semuanya berjalan dengan baik..
seperti biasa..
setiap kali kelas mesti ada yang datang lambat..
cikgu pun pernah datang lambat tapi bukan selalu la..
tu pun biasanya ada alasan yang munasabah..
ada jugak la yang takde..hehehe..
tapi biasanya lambat 5 minit je..hehehe..


berkaitan dengan datang lambat ni..
sebagai seorang mahasiswa patutkah kita datang ke kelas lewat..
seorang yang bijak pandai suka datang lewat..
patut ke????
tidakkah anda tahu bahawa masa itu penting..
tidakkah anda diajar untuk menepati masa..
kalau setakat lewat 5 minit tu takpe la..
ni dah sampai ada yang lewat setengah jam..
ada jugak yang satu jam..
kelas dah nak habis baru masuk kelas..
dan bukan seorang tapi ramai..
siapa sebenarnya yang harus dipersalahkan..
diri sendiri yang memang tak pandai menghargai masa??
atau pun pihak tertentu yang tidak mengajar tentang kepentingan masa..
tepuk dada tanya selera..

masa ini dibaratkan dengan nyawa..
teramatlah bernilai..
Setiap saat nyawa kita berlalu,
 kesihatan kita berlalu, 
umur kita berlalu,
 masa kita berlalu,
 ia tetap takkan kembali dan jika kita gagal mengisi masa tersebut dengan sesuatu yang bernilai.

selagi sikap macam ni diamalkan memang susah la anda untuk berjaya..
ayuh kawan2 semua termasukla diri sendiri kita menghargai masa..
bukan susah pun nak ubah ni..
kalau masa untuk dating boleh ditepati..
kalau masa makan boleh ditepati..
kalau masa bermain boleh ditepati..
tapi kenapa tidak masa untuk belajar??

Space we can recover, but time never - Napoleon Bonaparte

fikir2kan dan renung2kan..selamat beramal..


12 comments:

Kyra said...

salah pelajar tu sendiri sebab lewat..sebagai penuntut..dia patut mengatur masa

Mohd Firdaus said...

betul tu..thanks..

akubersamaCahya said...

^^ tidak boleh elak kenakalan dtg lewat ke kuliah. huhuhu

KUREKURE COMEL said...

wahhh...susah nk jumpe lelaki hargai masa....dulu time mina blajor...selalunye laki lmbt dtg kelas...pestaim jumpe laki dtg awal ni....gud2...ikhlas dari hati...

manna_salwa said...

hargai masa tu memang penting.. masa kita pun masa org len jgk.. kalo dtg kelas lambat akn kire interupting jgk kan..

kalo p date lambat pun kire dh membuang masa org yg tunggu tu..

kirenya, nk org hormat masa kita, kita pun kena hormat masa org jgk..

*peace*

neway, selamat berkuliah cikgu~!
:)

amirah said...

erk...sangat terasa. mmgla xsuka dtg lambat ni.bukan sengaja.tertido je.huhu.dr xpegi terus, baik pegi w/pon dapat ilmu sikit

Cik SHiNJU said...

Bila cakap soal masa,anggaplah kita ni org Jepun..baru kita tepati masa..
Lupakan kejap hakikat kita ni org Melayu...

fa-in said...

gaya macam selalu p kelas lewat je ni ye..
selamat berkuliah kembali.
yea..al waktu kassaif~

Wahida Nasution Thakhrim said...

susah la nak cari orang2 yang betul2 tepati masa.. susah juga kalau student ramai macam ni.. rugi masa mengajar..

maCy said...

masa itu ferrari kan? kate cekgu sains. ki3

░♥si lampu neon♥░ said...

BELAJAR SUNGGUH2 YER =)

CHECK ENTRI MANTAP NI :
# TGK WAYANG BERSAMA NUFFNANG, SEASON OF THE WITCH #
# MAXIS OM NOM NOM RACE#
# DURIAN D24 PALING SEDAP DI DUNIA #

a big girl. . . . . said...

saya suka datang awal..
kalau kelas pukul 10, saya keluar awal, lepak kat library dulu..

Post a Comment