Subscribe:

Pages

Saturday, 25 December 2010

Patut ke tak??? Apa pendapat anda???

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..


ada reader blog cikgu ni nak minta pendapat..
nama dia kasih tapi dia tak tinggalkan url..
tak dapat la cikgu nak jejak dia balik..
taoi takpe..ni cikgu wat entri untuk bagi pendapat persoalan kasih..

ni pendapat peribadi cikgu la..
orang lain punya pendapat mungkin bertentangan..

soalannya : 
patut ke seseorang yang tak minat menjadi cikgu tetapi memohon menjadi cikgu kerana melihat peluang sahaja..

pendapat cikgu : 
patut kalau kita mampu bersikap profesional..
minat ni boleh dipupuk..
dulu cikgu bukan minat sangat pun nak jadi cikgu..
sambung study pun sebab ingatkan jadi cikgu ni senang..
sekarang ni baru tahu jadi cikgu ni banyak dugaannya..
minat cikgu untuk jadi cikgu ada masa study kat UTHM ni la..
maknanya baru setahun lebih..
belajar untuk jadi cikgu dengan bakal2 cikgu yang lain secara tak langsung minat cikgu telah terpupuk..
kena pula masa handle kem untuk student2 sekolah..
sape2 yang tak minat jadi cikgu kalau dah 3tahun belajar untuk jadi cikgu lama2 akan jadi minat juga..
yang penting pandai sesuaikan diri dan jadi fleksibel..


ni pendapat cikgu je..
pendapat kawan2 yang lain camne..
nak juga tahu pendapat orang lain..


30 comments:

Cik Kira said...

aq nak sangat jadik cikgu :(

Mohd Firdaus said...

jom la jadi cik kira..masuk uthm..best walaupun lyanan dianak tirikan..hehehe

BJ said...

Ada produk KPLI yang keluar maktab tapi x nak mengajar. Mana nak dpt pengalaman jadi cikgu. Malah ada yang jadikan sklh sbgi tempat untuk makan gaji buta.... tapi x semua begitu,... haaa...kan dah rosak susu sebelanga

Mohd Firdaus said...

BJ - mungkin diorg xde sikap keprofesionalisme..ade x perkataan tu..hehehe

aNn~ said...

i stuju ngn pndpt u,ckg..but then,4 those who r not interested to b a teacher,they shouldnt gamble/t8 any risk bout their future..n pity for the rest that really wanna b a guider for our generation to the next plateau.. =)

well then,thats just mine. ^_^

Mohd Firdaus said...

setuuju nga ann..

chegu abbas said...

cuba dulu jadi chegu baru tau best ke x???hihihi....meang best sanagt la jadi chegu ni....

Mohd Firdaus said...

klu chegu abbas ckp best maknanye mmg best la..hehehe

Berabus said...

alaaa. dulu aku pon kena paksa gak jadik cikgu. masok maktab sume wlopon lgsong tade minat. but now, macam kau cakap tadi, minat bole dipupuk. alhamdulillah semakin hari semakin berkobar2 aku nk jadi cikgu :)

Mohd Firdaus said...

ooo..bagus2..

Nur Mudrikah said...

kadang2 sy juz tak stuju dgn KPLI or DPLI je. most of them tgok peluang kerja je. dulu belajar kos laen, ada sesetengah tu dri oversea lgi..huhu. kita belajar pulun2 nak jdi cikgu, tapi dorang belajar jap je dah terus dapat posting. kita yg kat ipta, blum tentu macam tu..

asalnya sy dulu xdelah terlalu semangat nak jadi ckgu, bila nak apply upsi baru ada semagat. tapi skang smgat tu dah makin naek. cam tak sabar je nak jdi pendidik ngara bangsa..

salam ziarah. datang cari kawan yg sama2 nak jadi pendidik. salam kenal;)

Mohd Firdaus said...

btl tu..kdg2 mmg x adil..

salam kenal nur mudrikah..

diana sofian said...

kdg2 takot plak nk jd cikgu..budak2 skarang bkn mcm dulu2 dgn bahasa..zzz

akubest501 said...

setuju sgt ngan cikgu....aku dulu pun mcm cikgu jgk...last2 jadi cikgu...hehehe...minat utk jd cikgu tu mmg boleh dipupuk...janji boleh bersifat profesional....

Dhiaqiud said...

Xtau nak kate patut or x..dulu aku xtau nk pilih kerjaya pe, mak aku suh pilih jd cigu..so aku ikut je la..x minat sgt pun...tp skang dh setahun aku jd cigu..Alhamdulillah..minat tu akan dtg sndiri.. :)

Encik MamaT said...

sikap sesetengah cikgu yang bekerja sebab terpaksa.. atau hanya memandang ianya sebagai peluang kerjaya.. sangat memualkn kadang2... makan gaji buta.. anak didik pun tidak ambil peduli.. yang penting masuk kelas... mengajar serba sedikit... gaji nak banyak... haha.... btol tak cikgu...

Anwar Suran said...

Salam..

Saya amik degree architecture..

Bole ke apply jadi cikgu sekolah menengah.. ajar math ke, geo ke, add math ke dll?

Rasa malas pulak nak jadi arkitek after grad nanti keh keh keh..

Entri Terkini: Freemason seluar dalam

http://anwarsuran.blogspot.com

Mohd Firdaus said...

tq semua..pndapat anda amatla dihargai...

anwar suran - bleh ambik pendidikan teknik n vokasional kt uthm..nnt bleh mngajar subjek teknik..

misSbLurRy said...

aku setuju cikgu.....
nowdays...cewahh...kita kene pandai cari kerjaya or bidang study yang lebih di utama kan dlm industri....

klo tak..jeng jeng jeng..pk sendiri..benda nie simple...

ibarat orang amik nurse..sama jerk konsep nye....erm tue sume terletak pd diri sendiri

Reen Azreen said...

saye sokong...minat boleh dipupuk...berdasarkn pengalaman peribadi...heheheh..believe it..!

good_boy said...

follow ur instict

i am S!L4H.. said...

smoge brjaye mnjadi wrge pndidik yg berjaye,berdisiplin dan yg swaktu dengannye,,hee

azrif said...

bukan mudah nak jd seorang guru atau cikgu... salute abis sape2 yg minat dah sanggup jd cikgu.. Tahniah!!!

Yaya@RIS said...

yaya pun stuju ngan pendapat cikgu.. ramai kawan-kawan yaya yang apply jd cikgu walaupun pd asalnya bkn minat mereka pn, tp skrang ni mereka mmg komited dgn tgs mereka. So, mmg btol la, minat boleh dipupuk.

Pendapat yaya plk, klu btol2 diorang xsuke, xminat jd cikgu diorang xkn apply.. yg apply tu mmg dh terdetik dlm hati diorang nk/boleh jd pendidik, cuma xngaku je kan (lebih minat bidang lain).. hehe

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

selamat menjadi pendidik yg berjaya..

Drunbella Khoo said...

alaa lelama nanti suka laa.
nak pulak dapat student yang sempoi-sempoi.
mesti best jer mengajar nanti.
=)

me said...

atok sy cikgu
ayah sy pegawai pendidikan
emak sy gpk 1
pkck sy pensyarah
saya?
erk xnk lah jd ckgu heeeeee
tension dgn kanak2 sekarang
lagi2 yang sudah bersekolah menengah

Cikbelog said...

saya gembira jadik bakal cekgu :D

Cikgu Tie said...

Cikgu Tie sokong sangat pendapat cikgu!Semoga kita berjaya melahirkan modal insan yang baik untuk meneruskan generasi yang akan datang.

~NieZa~ said...

dulu sy jd ckgu sbb, masuk instt pddkn guru adalah satu pluang yg hbt..bkn sbb sy mnat jd ckgu pun..
tp lma2 pas stdy d ipg..rasa hebat pula kerjaya ni!
dan skrng sdang brgembira mnjalani hdup sbagai seorang guru platih...
xsabar jd guru sbnar ^^
hihihi

Post a Comment