Subscribe:

Pages

Thursday, 23 December 2010

Kemaafan (forgiveness)

Assalamualaikum w.b.t. pembuka bicara..


kita sebagai umat islam harus la bermaafan..
kalau tak bermaafan kita akan ada musuh..
bila ada musuh mesti ada kebencian..
bila dah benci tu faham2 la apa yang akan berlaku..
memang susah untuk memaafkan seseorang terutama orang tu buat kesalahan yang serius..
tapi kemaafan tu kita lakukan untuk diri kita jugak..
cikgu nak minta maaf kat semua sekiranya ada salah dan silap..
dan cikgu maafkan semua..hehehe..


ni ada cerita yang di copy paste dari syok.org khas untuk korang..
baca sekiranya anda berminat..

(semoga kita menjadi orang yang pemaaf.....)

Seorang Guru taman kanak-kanak telah mengadakan satu "permainan". Si
Guru telah menyuruh tiap-tiap anak muridnya membawa satu beg plastik
transparen bersama dengan beberapa biji kentang. Kentang-kentang
tersebut akan di beri nama berdasarkan nama orang-orang yang dibenci,
jumlah kentangnya tidak ditentukan berapa...bergantung jumlah
orang-orang yang dibenci.

Pada hari yang tersebut masing-masing murid membawa kentang dalam beg
plastik. Ada yang berjumlah 2, ada yang 3 bahkan ada yang 5. Sepertimana
perintah si guru mereka, tiap-tiap kentang di beri nama dengan nama-nama
orang yang dibenci. Seterusnya murid-murid dikehendaki membawa beg
plastik berisi kentang tersebut kemana saja mereka pergi, bahkan ke
toilet sekalipun, selama 1 minggu.

Hari berganti hari, kentang-kentang pun mula menjadi busuk, murid-murid
mulai mengeluh, apalagi yang membawa 5 buah kentang, selain berat dan
baunya juga tidak menyenangkan.

Setelah satu minggu murid-murid tersebut merasa lega karena penderitaan
mereka akan segera berakhir. Si Guru bertanya: " Bagaimana rasanya
membawa kentang2 tersebut selama 1 minggu ?"

Keluarlah keluhan dan rungutan dari murid-murid tersebut, secara umumnya
semua tidak senang dan selesa ketika membawa kentang-kentang busuk
tersebut terutamanya ke mana sahaja mereka pergi. Si Guru pun
menjelaskan apa erti dari " permainan " yang mereka jalankan. Si Guru
berkata : " Seperti itulah kebencian yang selalu kita bawa-bawa apabila
kita tidak dapat memaafkan orang lain. Busuk dan tidak menyenangkan
kerana membawa kentang busuk tersebut kemana saja kita pergi. Itu baru
hanya satu minggu. Bagaimana jika kita membawa (kentang2 busuk)
kebencian itu seumur hidup ? Alangkah tidak menyenangkan dan tersiksanya

10 comments:

normizarifah said...

ahahah...bagus..bagus....

Mohd Firdaus said...

tq normizarifah..

tieha ismail said...

wow nice story...kemaafan adalah satu perkara yg mulia kan...

d_tieah said...

Kemaafan.. Lebih elok kan dari kita bermusuhan..
Hati pun tenang je..
Huhu..
Thanx 4 sharing..

S.U.R.I.A. said...

gud!!!

haniniputra said...

sweet, tapi still ade kebencian kat someone. cmne ni?

A.D.A.M. said...

a little forgiveness somtimes gives big impact. :) Tp kdg2 bukan senang kan.

@mi_RuL said...

smart citer...syok bca...sedih pon ada...hak3

Mohd Firdaus said...

thanks semua sudi baca n komen..

Bulan said...

ehee..nati bulan suh k.ehee

Post a Comment